“`html
Küresel Piyasalarda Karışık Seyir: Ekonomik Verilere Dikkat
Küresel finans piyasaları, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) toplantı tutanaklarından gelen ihtiyatlı sinyallerle harekete geçti. Faiz indirimine yönelik planların kademeli bir şekilde hayata geçirileceği bilgisi, yatırımcıların dikkatini çekti. Bugün ise ABD’de büyüme verileri de dahil olmak üzere yoğun bir ekonomik veri akışı bekleniyor.
Son günlerde jeopolitik risklerin artması ve merkez bankalarının olası faiz indirimleri, piyasalarda belirsizlik yaratıyor. ABD’de Donald Trump’ın yeni kabinesinin oluşmasıyla siyasi belirsizliklerin azalması beklenirken, Trump’ın ekonomik politikalarının Fed ile nasıl bir etkileşim göstereceği yatırımcılar arasında tedirginlik yaratan bir konu olmaya devam ediyor.
Dün açıklanan Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) 6-7 Kasım tarihlerinde düzenlenen toplantı tutanakları, Fed’in gelecekteki faiz politikalarında temkinli bir yaklaşım benimseyeceği sinyalleri verdi. Fed’in, faiz oranlarını düşürme konusunda aceleci olmayacağı, bunun yerine veri odaklı bir yaklaşımla karar almayı tercih edeceği belirtiliyor.
Son toplantıda, politika faizinin 25 baz puan indirilerek %4,50 – %4,75 aralığına çekildiği açıklandı. Tutanaklara göre, enflasyon hedeflerine ulaşmada yaşanan ilerlemenin sekteye uğraması halinde faiz indirimlerine geçici bir ara verilmesi olasılığı değerlendirildi.
Tutanaklarda; “Yetkililer, verilerin beklentilere uygun gelmesi, enflasyonun %2 seviyesine sürdürülebilir bir düşüş göstermesi ve ekonominin maksimum istihdam seviyelerine yakın kalması durumunda, zamanla daha nötr bir para politikası izlenmesinin uygun olacağını öngördü.” ifadeleri dikkat çekti.
Ekonomik verilerin, faiz kararları üzerinde etkili olacağı vurgulanan tutanaklarda, “Risk dengesindeki olası değişiklikler göz önüne alınarak, bazı katılımcılar enflasyonun yüksek seyrini sürdürmesi halinde faiz indirimlerine ara verilebileceğini, bazıları ise ekonomik faaliyetlerin yavaşlaması durumunda gevşemenin hızlandırılabileceğini belirtti.” yorumlarına yer verildi.
Diğer taraftan, ABD’deki tüketici güven endeksi son iki yılın en yüksek seviyesine ulaşırken, yeni konut alımlarının hayal kırıklığı yarattığı bildiriliyor. ABD para piyasaları, Fed’in Aralık ayında faiz indiriminde bulunacağı beklentileriyle yeniden hareketlendi. Bankanın gelecek ay %63 ihtimalle 25 baz puan faiz indirmesi öngörülüyor.
Bölgesel gerilimler de yatırımcılar tarafından dikkatle izleniyor. İsrail hükümeti, Lübnan ile yapılacak ateşkes anlaşmasını onayladı. Başbakan Netanyahu, ateşkesin sahadaki gelişmelere bağlı olacağını belirtirken, anlaşmanın detaylarını kabinesine sunacağını ifade etti.
Analistler, jeopolitik gerginliklerin bir nebze hafiflemesinin olası etkilerini değerlendiriyor.
Emtia ve Kripto Piyasalarında Son Durum
Emtia piyasasında, altının ons fiyatı geçen hafta %3,3 azalarak 2.630 dolara geriledikten sonra 2.642 dolara kadar yükseldi. ABD’nin 10 yıllık tahvil faizleri ise %4,29 seviyesine ulaşmış durumda.
ABD seçimleri sonrası kripto para piyasasında gözlemlenen hareketlilik, Bitcoin’in 100.000 dolar sınırında geri dönmesiyle birlikte satış baskısına dönüştü. Son dört iş günü içerisinde yaklaşık %10 değer kaybeden Bitcoin, bugün 92.900 dolardan işlem görüyor.
Dolar endeksi %0,1 düşüşle 106,9 seviyelerine gelirken, Brent petrolün varil fiyatı %0,2 artışla 72,3 dolardan işlem görmekte.
Öte yandan, Trump’ın gümrük vergisi açıklamaları sonrası Meksika, Kanada ve ABD merkezli otomobil üreticisi Ford ve General Motors’ün hisselerinde beklenen düşüş gerçekleşti. Ford’un hisseleri %2,6, General Motors’un hisseleri ise %8,9 oranında değer kaybetti.
Endekslerde Karışık Seyir
Dün New York Borsası’nda S&P 500 endeksi %0,6, Nasdaq %0,6 ve Dow Jones %0,3 oranında yükseldi. Endeks vadeli kontratlar ise yeni bir güne karışık bir seyirle başladı.
Avrupa borsalarında, Trump’ın Kanada, Meksika ve Çin’e yönelik gümrük vergisi artırma açıklamaları sonrası düşüşler gözlemlendi. Deutsche Bank araştırmacıları, gümrük vergilerinin toplam ticaretin %40’ını kapsadığı ve etkisinin geniş bir alana yayılacağına dikkat çekti.
İngiltere Merkez Bankası, gevşek bir mali politika izlemesi durumunda ülke ekonomisinin ivme kazanacağını tahmin ediyor. 2025 yılı için büyüme beklentisi %1,5 olarak öngörülürken, 2026 yılı için %1,6 bekleniyor.
Yurt içinde ise Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü %0,25 değer kaybederek 9.636,12 puandan kapattı. Bugün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Dr. Fatih Karahan’ın konuşması yakından takip edilecek.
Dolar/TL, %0,1 artışla 34,6465 seviyesinde kapanırken, gün içinde 34,6620’den işlem görüyor. Yurt içi veri gündeminin sakin olduğunu, yurt dışında ise Almanya’da GfK tüketici güven endeksi, ABD’de büyüme ve dayanıklı mal siparişleri gibi verilerin takip edileceği belirtiliyor. Analistler, BIST 100 endeksi için 9.600 ve 9.500 seviyelerinin destek, 9.800 ve 9.900 seviyelerinin direnç konumunda olduğunu ifade ediyor.
“`